Inloggen

Zelfinductie

Zelfinductie is het verschijnsel dat een stroomverandering wordt tegengewerkt door een inductiestroom die het zelf opwekt. Als de stroom in een spoel wordt ingeschakelt wordt een magneetveld gecreëerd wat er eerst niet was. De flux door de spoel neemt hierbij toe. Als de stroom weer wordt uitgeschakeld verdwijnt dit magneetveld weer en neemt de flux af. Volgens de wet van Lenz zal er in de spoel door deze fluxverandering in beide gevallen een inductiespanning worden opgewekt. In deze videoles uitleg over hoe dit nou precies werkt en hoe spoelen kunnen worden toegepast.
FAQ
2 1584
0:00 Start
0:12 Inschakelen spoel
0:39 Fluxverandering
1:26 I,t-grafiek
2:05 Uitschakelen spoel
3:13 Samenvatting

Voorkennis

Inductie, fluxverandering, spoel, wisselstroom, wisselspanning

Moet ik dit kennen?

De stof in videoles "Zelfinductie" hoort bij:

HAVO:       geen examenstof
VWO: : geen examenstof

(In het oude examenprogramma: HAVO:geen examenstof VWO:SE)

Test jezelf - "Zelfinductie"

Maak onderstaande meerkeuzevragen, klik op 'nakijken' en je weet meteen de uitslag. Als je één of meer vragen fout hebt moet je de videoles nog maar eens bekijken.
Vraag 1
Vraag 2
Vraag 3
Een spoel is via een schakelaar aangesloten op een batterij. Op het moment dat de schakelaar aan gaat wordt de stroomkring gesloten. Op dit moment ontstaat in de spoel een …

De schakelaar blijft een tijdje aan staan en er loopt een stroom door de spoel waardoor er een constant magneetveld ontstaat. Met de … kun je de richting van dit magneetveld bepalen.

Na verloop van tijd wordt de schakelaar uitgezet en wordt de stroomkring weer onderbroken. Op dit moment ontstaat in de spoel een …

tegenflux
meeflux
geen flux
wet van Lenz
rechterhandregel
linkerhandregel
tegenflux
meeflux
geen fluxVraag over videoles "Zelfinductie"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Zelfinductie

Op maandag 2 feb 2015 om 22:02 is de volgende vraag gesteld
Bij het uitschakeleffect ontstaat er door de veranderende flux een meeflux en zo een meewerkende inductiespanning. Ik snap niet goed wat voor effect dit heeft.
En hoe gebruik je het in- en uitschakeleffect bij een condensator?

Erik van Munster reageerde op dinsdag 3 feb 2015 om 10:21
Klopt, als er eerst een stroom door een spoel loopt en je schakelt de stroom uit dan ontstaat er een spanning in dezelfde richting als waarin de stroom liep (een meewerkende spanning dus).

Wat voor effect deze spanning heeft hangt van de schakeling af. Als de spoel in een enkele stroomkring zit die wordt onderbroken bij het uitschakelen gebeurt er niks. Er ontstaat alleen kort de inductiespanning maar er loopt geen stroom omdat de kring is onderbroken.

Als de schakeling uit meerdere stroomkringen bestaat kan er wel stroom kan lopen door de inductiespanning. De spoel heeft dan (heel kort) even de functie van een batterij.

Erik van Munster reageerde op dinsdag 3 feb 2015 om 10:25
Condensator is op zich geen examenstof HAVO/VWO. Wat wilde je precies weten over de condensator? Je mag me ook de opgave mailen als je ergens niet uitkomt.


Bekijk alle vragen (2)Lisabeth Van Berkel vroeg op maandag 9 jun 2014 om 18:32
flux is magnetische veldlijnen/sterkte tegen een oppervlakte. Maar dat is toch niet het geval bij een spoel, want de magnetische veldlijnen gaan door de spoel heen en niet tegen de spoel aan?

Lisabeth Van Berkel reageerde op maandag 9 jun 2014 om 18:37
zou er een tegenflux ook onstaan bij een normale rechte draad ( waar immers ook magnetische verdlijnen omheen onstaan )

Erik van Munster reageerde op dinsdag 10 jun 2014 om 10:18
Nee bij een recht draad heb je geen last van zelfinductie. Dit komt omdat de magnetische veldlijnen die door de draad worden opgewekt rondom de draad lopen en nergens loodrecht op de draad staan. De magnetische veldlijnen hebben dus geen vat op de stroom en kunnen nergens een Lorentzkracht op uitoefenen.

Alleen als de draad gebogen is, zoals in een spoel, krijg je zelfinductie en mee- of tegenflux.

Erik van Munster reageerde op dinsdag 10 jun 2014 om 10:21
Over je eerdere vraag. De oppervlakte (A) van een speol wordt bedoeld het oppervlak wat je ziet als je recht door de spoel heenkijkt. Je ziet dan een ring. A, die in de formule voor flux voorkomt, is het oppervlak van deze ring. Het gaat dus niet over het oppervlak van de draad zelf maar het oppervlak van de ring die ze vormen als je door de spoel heenkijkt.