Inloggen

Zonnestelsel

Met het zonnestelsel wordt de zon bedoeld met alles wat zich in een baan om de zon heen bevindt. Dit houdt in: De zon en alle planeten, maar ook de manen rond deze planeten, en alle loszwevende rotsblokken (planetoiden) die ook in een baan om de zon draaien. In deze videoles een kort overzicht van de opbouw van ons zonnestelsel.
FAQ
8 1165
0:00 Start
0:06 Wat is het zonnestelsel?
1:02 Zonnestelsel is plat
1:13 Planeten en planetoïden
2:12 Rotsplaneten
2:24 Gasreuzen
3:12 Samenvatting

Moet ik dit kennen?

De stof in videoles "Zonnestelsel" hoort bij:

HAVO:       Centraal examen 2024 (CE)
VWO: : geen examenstof


Test jezelf - "Zonnestelsel"

Maak onderstaande meerkeuzevragen, klik op 'nakijken' en je weet meteen de uitslag. Als je één of meer vragen fout hebt moet je de videoles nog maar eens bekijken.
Vraag 1
Vraag 2
Vraag 3
Welke planeet is de volgende in het rijtje: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus,…

De miljoenen rotsblokken die tussen de banen van Mars en Jupiter in een baan om de zon draaien heten …

De massa van alle planeten en planetoïden bij elkaar opgeteld is … dan de massa van de zon.

Neptunes
Uranus
Ceres
planetoïden
kometen
meteoren
véél kleiner
véél groter
ongeveer gelijk


Extra oefenmateriaal?

Oefenopgaven over het onderdeel zonnestelsel & heelal vind je in:
FotonZonnestelselHeelalHAVO.pdf

Vraag over videoles "Zonnestelsel"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Zonnestelsel

Op woensdag 2 nov 2022 om 11:48 is de volgende vraag gesteld
Waarom staan gasplaneten verder van de zon af dan rotsplaneten?

Erik van Munster reageerde op donderdag 3 nov 2022 om 10:10
Dat heeft waarschijnlijk te maken met het ontstaan van het zonnestelsel. Planeten zijn toen gevormd uit de schijf met gas, steen en ijsklonten die om de zon draaiden. Dichterbij de zon was meer steen en gruis dan aan de buitenste lagen (juist meer gas). Dit heeft er ook voor gezorgd dat de planeten dichterbij de zon nu anders van samenstelling zijn de de planeten verder weg.


Bekijk alle vragen (8)



Charelle van Leeuwen vroeg op dinsdag 12 mrt 2019 om 20:30
Hoi Erik,
Ik zit al een tijdje op deze site, maar toch mis ik wat.
Het lijkt mij super handig als u filmpjes maakt van examenopdrachten die u maakt en ik denk dat heel veel kinderen hier heel veel aan zullen hebben, om zo op een hoger niveau te komen en veel meer te snappen. Voor scheikunde heb ik bij Siegerkooij een pakket gekocht en hij maakt dat soort filmpjes. Ik hoor heel veel positieve ervaringen hierover en zelf ervaar ik dat ook 100% zo.
Is een tip en ik hoop dat u ook in zal zien dat dat een hele effectieve manier is om natuurkunde te begrijpen.

met vriendelijke groet

Erik van Munster reageerde op woensdag 13 mrt 2019 om 16:18
Dag Charelle,

Dank voor je berichtje en de tip. Ga er zeker eens over nadenken, filmpjes met examenuitleg. Ben nu wel bezig met iets anders: kleine interactieve quizjes. Hoop ik binnenkort op de site te zetten en hier heb je hopelijk ook wat aan.


Maria van Dorssen vroeg op maandag 25 feb 2019 om 09:10
En hoe voorkomen we misverstanden. 😊 Hoe zouden we kunnen weten of iemand nou de grootste massa bedoeld, of de grootste dichtheid (wat uiteindelijk het zwaarst is)
(Denk bv spier en vetmassa)

Erik van Munster reageerde op maandag 25 feb 2019 om 09:56
Is er een opgave waar je over twijfelt dan? Zo ja, laat maar even weten. Als het een korte opgave is kun je hem als vraag stellen. Anders kun je me ook mailen (mailadres zie contactformulier).


Amine Chaoui vroeg op zaterdag 5 jan 2019 om 16:56
Bij vraag 22 (Opgave 4-Voyager-2) van het pilotexamen 2013 staat in het correctiemodel dat de Voyager-2 met een snelheid van 17 kms koestert − richting Sirius A. maar hoe kan je dat afleiden uit figuur 3?

Erik van Munster reageerde op zaterdag 5 jan 2019 om 19:33
Je kunt het aflezen uit figuur 2. Hier zie je dat de voyager helemaal rechts (als hij het zonnestelsel verlaat) naar ongeveer 17 km/s gaat. Hij is in de grafiek eigenlijk nog 18 km/s maar je ziet dat hij nog wat daalt. Het is schatting dus heel precies hoeft het niet.


Maria van Dorssen vroeg op vrijdag 14 sep 2018 om 22:36
Massa met de grootste dichtheid is het zwaarst, niet per defintie de grootste massa. Spier en vet is groot verschil bv. Heb ik dit goed, of is uw beredenering dat het lichaam met de grootste massa standaard het zwaarst is, of begrijp ik de uitleg verkeerd? 😉 graag hoor ik even, Maria

Erik van Munster reageerde op vrijdag 14 sep 2018 om 22:57
Het totaal aantal kg van een bepaald object noem je de massa. “Zwaarst” betekent hier inderdaad gewoon het object met de grootste massa.

Maria van Dorssen reageerde op vrijdag 14 sep 2018 om 23:03
En hoe voorkomen we misverstanden. 😊 Hoe zouden we kunnen weten of iemand nou de grootste massa bedoeld, of de grootste dichtheid (wat uiteindelijk het zwaarst is)

Maria van Dorssen reageerde op vrijdag 14 sep 2018 om 23:04
Ontzettend fijn dat u zo snel en uitgebreid reageert!


Op maandag 20 feb 2017 om 10:56 is de volgende vraag gesteld
In mijn boek staat: in even lange tijdsduren doorloopt de lijn die de planeet met de zon verbindt, perken waarvan de oppervlakten even groot zijn. Dus voor een planeet geldt: hoe kleiner zijn afstand tot de zon, hoe groter zijn baansnelheid. Maar wat wordt er bedoeld met die eerste zin over perken waarvan de oppervlakten even groot zijn? En hoe kan het dat planeten dichter bij de zon een grotere baansnelheid hebben?

Erik van Munster reageerde op maandag 20 feb 2017 om 12:06
Klopt, maar dit merk je eigenlijk alleen bij planeten die in een baan bewegen die niet cirkelvormig is. Betekent dat in het stukje van de baan dat dicht bij de zon licht de snelheid groter is dan bij het stuk verder weg van de zon.

De 'perken' waar ze het over hebben moet je je voorstellen als een soort 'taartpunten'. Stel je voor dat je een ellipsvormige taart moet verdelen in 4 gelijke stukken gesneden niet vanaf het midden maar vanaf de plaats waar de zon staat. Om ervoor te zorgen dat iedereen evenveel krijgt moeten de kortere stukken aan de kant van de zon iets breder zijn dan langere stukken.

Over hoe het komt:
Je kunt dit het makkelijkst begrijpen als je bedenkt dat de middelpuntzoekende kracht altijd gelijk is aan de gravitatiekracht. In de buurt van de zon is de gravitatiekracht groter vanwege de kleinere afstand. Dit betekent dat de middelpuntzoekende kracht ook groter is en dat betekent een grotere snelheid.


Iris Pool vroeg op maandag 13 feb 2017 om 15:51
ik snap de formules met gravitatiekracht niet. staat dat ergens uitgelegd ?

Erik van Munster reageerde op maandag 13 feb 2017 om 16:51
Zeker: In de videoles "Gravitatiewet" Staat onder het kopje "Cirkelbeweging & Gravitatie".


Op zondag 8 jan 2017 om 20:59 is de volgende vraag gesteld
Kunt u iets uitleggen over de wet van Hubble, ik snap het niet helemaal...

Alvast bedankt

Erik van Munster reageerde op zondag 8 jan 2017 om 21:17
Heel in het kort:

Edwin Hubble heeft ontdekt: Hoe verder een sterrenstelsel van ons af staat, hoe sneller het van ons af beweegt. Dit wordt ook wel "de wet van Hubble" genoemd. Het heelal wordt dus steeds groter en je kunt hiermee ook uitrekenen dat het heelal ooit is ontstaan in wat ook wel de oerknal of big bang wordt genoemd.

Meer over de wet van Hubble vind je in de oefenopgave "Oerknal" in de hoofdstukken ZonnestelselHeelalHAVO of SterrenStralingVWO (allebei via "oefenen in het menu hierboven). Uitwerkingen staan ook op de site.